Teendők a hasi ultrahang előtt - Az orvos válaszol

Teendők a hasi ultrahang előtt

Teendők a hasi ultrahang előtt

Teendők a hasi ultrahang előtt

A hasi ultrahang vizsgálat előtt minden páciensünknek javasoljuk, hogy tájékozódjon néhány tudnivalóról, hogy hogyan is érdemes az ultrahangra érkezni a rendelőnkbe. A vizsgálatot, illetve annak eredményét ugyanis jónéhány tényező befolyásolhatja. Ha szeretné, hogy az esetleges elváltozásokra pontosan fény derüljön, akkor érdemes a cikkünkben szereplő ajánlásokat betartania. Először a vizsgálatról és annak menetéről osztunk meg információkat.

Az ultrahang a mai legmodernebb eljárás, melynek során teljesen fájdalommentesen felderíthetőek a hasüregben található hasi-és kismedencei szervek. Segítségével lehetővé válik a test bizonyos részeinek kettő vagy több dimenziós ábrázolása, akár mozgás közben is, valamint a folyadékok áramlási tulajdonságainak mérése. Szilárd testekben megbúvó üregeket deríthetünk így fel, a méhben elhelyezkedő magzatról, vagy a vesében, epében keletkezett kőről készíthetünk képet. Például epehólyag, vese, máj válik láthatóvá vagy akár lágyéksérv is kideríthető általa. Kis energiaigénye miatt az emberi szervezetet nem károsítja. A radiológiai vizsgálatok közül a legkíméletesebb, káros hatással nem járó vizsgálat.

A radilógus orvos lokálisan ultrahang gélt használ a vizsgálat során, ami segíti az ultrahang hullámok jobb terjedését. Ez a zselé általában színtelen, de biztosan szagtalan, hipoallergén, tehát bőrbarát, így még az érzékeny bőrűeknek sem árt.  Az alkalmazott ultrahang zselé okozhat hidegérzetet a bőrön, ez kissé kellemetlenebb lehet. A bőrre kent zselé könnyen eltávolítható, valamint ha a ruhára került, az is könnyen kimosható. Bizonyos hasi fájdalom okának, betegségek felderítése esetén kellemetlen érzés tapasztalható a vizsgálófej hasra történő nyomása miatt. Az ultrahang diagnosztikát számos szakterület alkalmazza: belgyógyászat, kardiológia, urológia, nőgyógyászat, ortopédia. A hasi ultrahang korlátlan számban ismételhető meg, így ha bármilyen gyanú felmerül, akkor érdemes egy ultrahangra minél hamarabb bejelentkezni.

Hasi ultrahang előtt mit nem szabad?

Az időpontok foglalásakor igyekszünk mindenről tájékoztatni pácienseinket, hogy kellően felkészülten érkezhessenek hozzánk a vizsgálatra. Azonban, ha Ön még nem járt nálunk vagy még nem foglalt hozzánk időpontot, akkor az alábbi gyakran feltett kérdésekre adott válaszokat érdemes átolvasni, mert így esetleg olyan kérdésre is választ kaphat, amire korábban talán nem gondolt, hogy fontos lehet. Pácieneseink az alábbi kérdéseket teszik fel a leggyakrabban, amiket most összegyűjtöttünk egy csokorba.

Hasi ultrahangra hogyan kell menni?

A legfontosabb hasi ultrahang előkészület az, hogy lehetőleg ne együnk és igyunk a vizsgálat előtt, és ne menjünk el közvetlen vizsgálat előtt pisilni, mert ezek miatt korlátozottá válhat a vizsgálat.

Sokan kérdezik, hogy a hasi ultrahang előtt lehet-e inni? Nos, inni már nem ajánlott  2 órán belül az ultrahang előtt, és korábban is csak szénsavmentes vizet igyunk, ezután a vizeletet már tartsuk a hólyagban, különben torzulhat az eredmény.

Lehet-e kávézni előtte?

A kávé fogyasztása ugyancsak befolyásolhatja az eredményt, emiatt érdemes tartózkodni a fogyasztásától a vizsgálat előtt.

Hasi ultrahang előtti étkezés

A vizsgálat éhgyomorra történik, ezért 6 órával előtte már nem szabad étkezni. Aki hajlamos a gázképződésre, a vizsgálat előtti napon bevehető olyan tabletta, amely csökkenti a puffadást, így elkerülhetőek a zavaró bélgázok. A mindennap szedett gyógyszereket be lehet venni egy kis vízzel.

A hasi ultrahang mit mutat ki?

A hasi ultrahanggal a belső szervek, lágyszövetek működése, elváltozása tárható fel. Ilyen például egy vesekő, epekő, de a prosztata megnagyobbodása vagy a petefészken jelenlévő ciszták is észrevehetőek a hasi UH során. Tehát egy átfogó képet kaphat a páciens a hasüregben, kismedencében található szervekről, esetleges kóros elváltozásairól.

A vizsgálat előtt szabaddá kell tenni a hasi területet, majd hanyatt fekve elhelyezkedni a vizsgálóágyon. Vese ultrahang esetén oldalfekvésben történik a vizsgálat. A komplex hasi ultrahang során az orvos kérheti a pácienst testhelyzete megváltoztatására, valamint az utasítás szerint időnként mélyen be kell szívni a levegőt, és mélyen bent tartani. 

A hasi ultrahang kimutatja a gyomorrákot?

A gyomorrák diagnosztikájában többféle eljárás segíthet, bár közülük a legbiztosabb az endoscopia. Diagnosztikájában elsősorban egy jól behatárolt anamnézis segít, ami nem mindig egyszerű feladat. Néha specifikus tünetekkel jelentkezik, mint nehezített nyelés, vagy erős hányás, de emésztőszervi vérzés is előfordulhat. 

A korai esetek azonban nem járnak ennyire specifikus tünetekkel, ezért felderítésük igen nehéz. A korai szakaszban enyhe emésztőszervi diszkomfort érzés, mérsékelt emésztési zavarok jelentkezhetnek. A fizikális vizsgálat legtöbbször negatív eredményt ad, mert nem észlelhető a daganat.

Vérvétel útján általában a vashiányos vérszegénység, az emésztőszervi vérzés miatt adhat okot gyanakvásra, illetve az emelkedett CEA, CA 19-9, valamint az AFP pozitivitása jelezhet gyomorrákot, ám csak az esetek negyedében. Viszont az ismert daganat monitorozásában kifejezetten hatékony segítséget jelentenek az említett tumormarkerek.

A képalkotó vizsgálatok során a kontrasztanyagos gyomorröntgen vizsgálatnak az elmúlt években nagyon fontos szerepe volt a gyomorrák diagnosztikájában. Mára azonban teljesen átvette szerepét a gyomortükrözés, azaz az endoscopia. Jóval pontosabb vizualizálást tesz lehetővé, és biopsia is elvégezhető a vizsgálat során. A biopsia azaz a szövet mintavétel után a mintát szövettanra lehet küldeni a pontos diagnosztikai eredményért.

Daganatos megbetegedések további diganosztikai lehetőségei

A tumor stádiumának megállapításában azonban nagyon fontosak a képalkotó vizsgálatok, a tükrözés ugyanis csak a gyomor belső felszínéről tud nyilatkozni. A hasi ultrahang elsősorban a máj metastasisok létét mutatja ki, de jóval precízebb a CT és az MRI, melyekkel a fali terjedés és a nyirokcsomó áttétek jelenléte is vizsgálható. A tüdőáttétek kizárására vagy igazolására mellkas röntgen, esetleg CT szükséges. Kiegészítő diagnosztikus vizsgálatként elvégezhető az endoszonográfia, ami az endoszkópos módszer és az ultrahang kombinációja. 

Sajnos hazánkban még kevés helyen elérhető ez az eszköz. A tumor méretének meghatározására alkalmas, és a környező nyirokcsomók megítélésre. A már kialakult gyomorrák gyógyítását nem sebészi eljárások önmagukban nem képesek elérni. A gyógyszer nélküli, illetve nem sebészeti kezelés, például diéta, megfelelő életmód csökkenthetik a gyomorrák kozkázatát, ezek a megelőzésben játszanak szerepet.

Az ultrahang vizsgálatokat kalocsai rendelőnkben sok éves tapasztalattal rendelkező radiológus szakorvos munkatársunk végzi. Amennyiben további kérdése merült fel, azt kérjük tegye fel kollégánknak telefonon vagy személyesen az időpontfoglaláskor. Időpontot online is foglalhat weboldalunkon, illetve telefonon a 06 20 225 8668 telefonszámon.

Olvasson tovább oldalunkon és tudjon meg többet az egyes betegségek tüneteiről, prevenciós lehetőségekről, a szűrővizsgálatokra történő felkészülésről és hogy milyen szakorvos felkeresése javasolt a panaszai alapján:

 

6300 Kalocsa, Szent István király út 28. I.emelet

Urológiai szakrendelés

2024.05.16 - csütörtökön a Multiclinicben!

Milyen tünetekkel érdemes szakorvosainkhoz fordulni?
📍 Gyakori, fájdalmas, csípős, véres vizeletürítés
📍 Vizeletvesztés (inkontinencia)
📍 Vizelet színének, állagának megváltozása
     (véres, vagy zavaros, gennyes vizelet…)
📍 Nehezített, akadozó vizeletürítés
📍 Gyakori éjszakai vizeletürítés
📍 Vesetáji, vagy alhasi panaszok esetén
📍 Here duzzanat, fájdalom, tapintható kóros képlet
📍 Szexuális diszfunkció
    (pl.: merevedési zavar, fájdalmas szexuális együttlét, férfi
meddőség)
 
Bejelentkezés: Online https://multiclinic.hu/idopont/ 💻 illetve telefonon ☎️ is lehetséges a +36 30 449 7877-es telefonszámon.