Emlő diagnosztika, magán mell ultrahang - Multi Clinic

Emlő diagnosztika

Emlő diagnosztika

Az emlőrák megelőzéséhez évente egyszer javasolt az emlők vizsgálata 18 év feletti hölgyek részére a nőgyógyászati rákszűrés keretében. A 35 év feletti nők esetében a fizikális vizsgálat mellett az ultrahang a mammográfia és az emlő tomoszintézis kiegészítő vizsgálataként is alkalmazható. A mell ultrahang diagnosztikai vizsgálat segítségével időben felismerhetők az esetleges elváltozások. Az emlődaganat vizsgálatához ugyanis nem elegendő a rutinszerű tapintásos vizsgálat. Az emlők ultrahangos vizsgálata segítségével, kíméletes módon, az emlődaganatokon kívül több más rendellenesség is felismerhető. Alkalmas továbbá a műtét utáni hegesedések, folyadékgyülemek detektálására is. 

Az ultrahang előnye még, hogy korlátlan számban ismételhető  mivel nem éri sugárterhelés a szervezetet, ez ugyanis nem röntgen alapú vizsgálat. Az emlő ultrahang vizsgálat terhesség esetén is elvégezhető. A vizsgálat különleges előkészületet nem igényel. Most tekintsük át, hogy az említett vizsgálatok során mire lehet számítani és mennyire adnak részletes eredményt. A tájékoztató leírásunkban kitérünk arra is, hogy a mammográfia vagy az ultrahang vizsgálat melyik életkorban vagy életszakaszban javasolt szűrővizsgálat.

Mi az emlő tomoszintézis?

Az emlő tomoszintézis egy olyan képalkotó eljárás, amelyet az emlőrák szűrésére és diagnosztizálására alkalmaznak. A hagyományos mammográfiával ellentétben, ahol a képet csak egy síkban készítik, a tomoszintézis háromdimenziós képet hoz létre az emlőről.

Ez a technológia lehetővé teszi az orvosok számára, hogy részletesen vizsgálják az emlőszövetet rétegről rétegre, ami segít az esetleges elváltozások, például daganatok pontosabb észlelésében. A tomoszintézis előnyei közé tartozik a kisebb sugárterhelés, valamint az, hogy csökkenti a hamis pozitív és hamis negatív eredmények arányát a hagyományos mammográfiához képest.

Fontos megjegyezni, hogy az emlő tomoszintézis alkalmazása országonként és intézményenként eltérő lehet, és az orvosok döntik el, hogy milyen vizsgálati módszert alkalmaznak az adott esetben.

Mikor szükséges a mammográfia vagy az ultrahang?

A mammográfia és az ultrahang fontos képalkotó eszközök az emlők vizsgálatában, de különböző szituációkban alkalmazzák őket.

Mammográfiás vizsgálat

 • – Általában a mammográfia az elsődleges eszköz a rutinszerű emlőszűrés során, különösen a 40 éves kor feletti nőknél.
 • – Jól alkalmazható a kisebb, még tapinthatatlan daganatok felfedezésére is.
 • – Segítségével észlelhetők az esetleges mikrokalcifikációk, amelyek bizonyos esetekben rákos elváltozásokra utalhatnak.

Ultrahang

 • – Az ultrahangot gyakran alkalmazzák, ha a mammográfia eredménye nem egyértelmű vagy ha további vizsgálatra van szükség.
 • – Az emlők ultrahang vizsgálata hasznos lehet fiatalabb nőknél vagy terhes nőknél, mivel nem használ ionizáló sugárzást.
 • – Kiemelten alkalmas a daganatok és ciszták elkülönítésére, és segíthet az orvosnak meghatározni, hogy egy adott elváltozás milyen típusú lehet.

Ahogy a fentiekben is írtuk a konkrét emlődiagnosztika eljárások alkalmazása az orvos döntése, és az egyes esetek klinikai kontextusától függ. A rendszeres emlőszűréseken való részvétel és az orvosi ajánlásoknak való megfelelés segíthet abban, hogy az esetleges problémákat korán észleljék és hatékonyabban kezeljék.

A mell ultrahang általi vizsgálatát javasoljuk

 • – emlő implantátummal rendelkezőknek
 • – esztétikai beavatkozás előtt
 • – minden 18. évet betöltött hölgynek szűrő jelleggel
 • – hormontartalmú gyógyszerek szedése mellett, pl.: fogamzásgátló
 • – ha bármilyen fizikális elváltozást, illetve fájdalmat tapasztal

A vizsgálatot sok éves tapasztalattal rendelkező, Magyarország egyik legjobb radiológus szakorvos munkatársa végzi. A klinikánkon nagyon nagy hangsúlyt fektetünk a szakmai háttérre, a legnagyobb körültekintéssel választjuk ki munkatársainkat.

Amennyiben további kérdése merült fel a mammográfia vagy ultrahang kapcsán, keressen minket elérhetőségeinken! Minden kérdésére készséggel válaszolunk! 

Foglaljon időpontot komplex emlődiagnosztika ultrahangra várakozás nélkül online vagy a 06 20 225 8668 mobiltelefonszámon!

Olvasson tovább blogunkon és tudjon meg többet egyes betegségek tüneteiről, prevenciós lehetőségekről, mi történik a szűrővizsgálatok során és, hogy milyen szakorovost érdemes felkeresnie szükség esetén:

6300 Kalocsa, Szent István király út 28. I.emelet

Neurológiai szakrendelés

2024. Február 28-án!

Dr.Finta Lehel neurológus február 28-án rendel a Multiclinicben❗️🏢
Orvosi diplomáját 2004-ben szerezte,ezután a budapesti Idegtudományi Intézetben és a londoni székhelyű The Priory Hospital Group-nál kezdett el dolgozni. 2012-ben kiváló minősítéssel szakvizsgázott a Semmelweis Egyetemen neurológiából.
Szakterületei: stroke, szédülés, zsibbadások, eszméletvesztések, epilepszia, Parkinson kór kivizsgálása, kezelése és gondozása.
De nézzük csak, mivel is foglalkozik a neurológia?
A neurológia a központi és perifériás idegrendszer szervi eredetű zavarainak és betegségeinek a felismerésével és kezelésével foglalkozik.
A neurológus az agy és a gerincvelő,illetve az onnan kiinduló egész testet átszövő idegek működését vizsgálja,gyógyítja.

Milyen tünetekkel érdemes szakorvosainkhoz fordulni?
📍 hirtelen vagy fokozatosan kialakuló gyengeség vagy bénulás egy vagy
több végtagban,arcizomban
📍 memóriazavarok,feledékenység,gondolkodási zavarok
📍 beszédzavar,látászavar
📍 eszméletvesztés,ájulás,egyensúlyproblémák
📍 végtagzsibbadás,görcsök
📍 szűnni nem akaró,vagy gyakran visszatérő fejfájás
 
Bejelentkezés: Online https://multiclinic.hu/idopont/ 💻 illetve telefonon ☎️ is lehetséges a +36 30 449 7877-es telefonszámon.