Emlő diagnosztika, magán mell ultrahang - Multi Clinic

Emlő diagnosztika

Emlő diagnosztika

Az emlőrák megelőzéséhez évente egyszer javasolt az emlők vizsgálata 18 év feletti hölgyek részére a nőgyógyászati rákszűrés keretében. A 35 év feletti nők esetében a fizikális vizsgálat mellett az ultrahang a mammográfia és az emlő tomoszintézis kiegészítő vizsgálataként is alkalmazható. A mell ultrahang diagnosztikai vizsgálat segítségével időben felismerhetők az esetleges elváltozások. Az emlődaganat vizsgálatához ugyanis nem elegendő a rutinszerű tapintásos vizsgálat. Az emlők ultrahangos vizsgálata segítségével, kíméletes módon, az emlődaganatokon kívül több más rendellenesség is felismerhető. Alkalmas továbbá a műtét utáni hegesedések, folyadékgyülemek detektálására is. 

Az ultrahang előnye még, hogy korlátlan számban ismételhető  mivel nem éri sugárterhelés a szervezetet, ez ugyanis nem röntgen alapú vizsgálat. Az emlő ultrahang vizsgálat terhesség esetén is elvégezhető. A vizsgálat különleges előkészületet nem igényel. Most tekintsük át, hogy az említett vizsgálatok során mire lehet számítani és mennyire adnak részletes eredményt. A tájékoztató leírásunkban kitérünk arra is, hogy a mammográfia vagy az ultrahang vizsgálat melyik életkorban vagy életszakaszban javasolt szűrővizsgálat.

Mi az emlő tomoszintézis?

Az emlő tomoszintézis egy olyan képalkotó eljárás, amelyet az emlőrák szűrésére és diagnosztizálására alkalmaznak. A hagyományos mammográfiával ellentétben, ahol a képet csak egy síkban készítik, a tomoszintézis háromdimenziós képet hoz létre az emlőről.

Ez a technológia lehetővé teszi az orvosok számára, hogy részletesen vizsgálják az emlőszövetet rétegről rétegre, ami segít az esetleges elváltozások, például daganatok pontosabb észlelésében. A tomoszintézis előnyei közé tartozik a kisebb sugárterhelés, valamint az, hogy csökkenti a hamis pozitív és hamis negatív eredmények arányát a hagyományos mammográfiához képest.

Fontos megjegyezni, hogy az emlő tomoszintézis alkalmazása országonként és intézményenként eltérő lehet, és az orvosok döntik el, hogy milyen vizsgálati módszert alkalmaznak az adott esetben.

Mikor szükséges a mammográfia vagy az ultrahang?

A mammográfia és az ultrahang fontos képalkotó eszközök az emlők vizsgálatában, de különböző szituációkban alkalmazzák őket.

Mammográfiás vizsgálat

 • – Általában a mammográfia az elsődleges eszköz a rutinszerű emlőszűrés során, különösen a 40 éves kor feletti nőknél.
 • – Jól alkalmazható a kisebb, még tapinthatatlan daganatok felfedezésére is.
 • – Segítségével észlelhetők az esetleges mikrokalcifikációk, amelyek bizonyos esetekben rákos elváltozásokra utalhatnak.

Ultrahang

 • – Az ultrahangot gyakran alkalmazzák, ha a mammográfia eredménye nem egyértelmű vagy ha további vizsgálatra van szükség.
 • – Az emlők ultrahang vizsgálata hasznos lehet fiatalabb nőknél vagy terhes nőknél, mivel nem használ ionizáló sugárzást.
 • – Kiemelten alkalmas a daganatok és ciszták elkülönítésére, és segíthet az orvosnak meghatározni, hogy egy adott elváltozás milyen típusú lehet.

Ahogy a fentiekben is írtuk a konkrét emlődiagnosztika eljárások alkalmazása az orvos döntése, és az egyes esetek klinikai kontextusától függ. A rendszeres emlőszűréseken való részvétel és az orvosi ajánlásoknak való megfelelés segíthet abban, hogy az esetleges problémákat korán észleljék és hatékonyabban kezeljék.

A mell ultrahang általi vizsgálatát javasoljuk

 • – emlő implantátummal rendelkezőknek
 • – esztétikai beavatkozás előtt
 • – minden 18. évet betöltött hölgynek szűrő jelleggel
 • – hormontartalmú gyógyszerek szedése mellett, pl.: fogamzásgátló
 • – ha bármilyen fizikális elváltozást, illetve fájdalmat tapasztal

A vizsgálatot sok éves tapasztalattal rendelkező, Magyarország egyik legjobb radiológus szakorvos munkatársa végzi. A klinikánkon nagyon nagy hangsúlyt fektetünk a szakmai háttérre, a legnagyobb körültekintéssel választjuk ki munkatársainkat.

Amennyiben további kérdése merült fel a mammográfia vagy ultrahang kapcsán, keressen minket elérhetőségeinken! Minden kérdésére készséggel válaszolunk! 

Foglaljon időpontot komplex emlődiagnosztika ultrahangra várakozás nélkül online vagy a 06 20 225 8668 mobiltelefonszámon!

Olvasson tovább blogunkon és tudjon meg többet egyes betegségek tüneteiről, prevenciós lehetőségekről, mi történik a szűrővizsgálatok során és, hogy milyen szakorovost érdemes felkeresnie szükség esetén:

6300 Kalocsa, Szent István király út 28. I.emelet

Neurológiai szakrendelés

2024.07.17-én szerdán a Multiclinicben

A neurológia az agyi keringést érintő fertőzéses,gyulladásos,immunológiai,illetve degeneratív betegségek és az idegek sérüléséből adódó elváltozások kezelésével foglalkozik. Kiváló szakorvosunk szerzője több szakmai cikknek és tudományos előadásnak is.
Dr. Finta Lehel orvosi diplomáját 2004-ben szerezte,ezután 2012-ben kiváló minősítéssel szakvizsgázott  neurológiából.
Milyen tünetekkel érdemes szakorvosainkhoz fordulni?
📍 Stroke (agyi vérkeringési zavarok)
📍 Fejfájás, Derékfájdalmak
📍 Szédülés, Eszméletvesztések
📍 Epilepszia,görcsök
📍 Beszédzavar, látászavar, memória zavarok
📍 Vesetáji, vagy alhasi panaszok esetén
📍 Parkinson-kór kivizsgálása,kezelése és gondozása
📍 Végtagzsibbadások
Bejelentkezés: Online https://multiclinic.hu/idopont/ 💻 illetve telefonon ☎️ is lehetséges a +36 30 449 7877-es telefonszámon.