Mire jó a nyaki lágyrész ultrahang és mit mutat ki?

Mire jó a nyaki ultrahang?

Mire jó a nyaki ultrahang?

Mire jó a nyaki ultrahang?

A nyaki lágyrész ultrahang biztonságos, fájdalommentes, gyors és pontos képet adó eljárási módszer.  Az ultrahang lényege hogy a készülék magas frekvenciájú hanghullámokat bocsájt ki, aminek egy része elnyelődik a szervezetben, de a másik része visszaverődik a vizsgáló fejre. A vizsgált szervről visszaverődött hullámokat érzékeli a vizsgálófej, melyeket a számítógép anatómiai egységekre bont, és kép formájában jeleníti meg.

A vizsgálat célja, hogy észlelje a beszűkült nyaki verőereket, melyek növelik az agyvérzés kockázatát. A nyaki verőerek gyakran beszűkülnek a lerakódó lepedékek miatt, melyek koleszterinből, zsírból, kálciumból és egyéb a vérben megtalálható anyagokból állnak. Ha a szűkület időben tudomásunkra jut, és kezelve lesz, akkor az agyvérzés kockázata jelentősen csökkenhet.

A nyakban futó ereket, a nyak területét, a pajzsmirigyet és nyirokcsomókat vizsgálja.  A nyaki lágyrész ultrahang vizsgálata főként a nyak területével foglalkozik, de a nyálmirigyeket is tudjuk vele vizsgálni, így a nyálkövesség, daganatok, gyulladások is diagnosztizálásra kerülhetnek.

Leggyakrabban azonban a pajzsmirigyet, nyirokcsomókat, mint a gyulladásos reaktív nyirokcsomók állapotát, daganatos illetve áttéri nyirokcsomókat  vizsgáljuk ezzel a módszerrel. Tulajdonképpen a nyakon bármilyen területet, illetve a szájüregben lévő elváltozást is vizsgálhatjuk a nyaki ultrahanggal. A pajzsmirigy vizsgálat során, már néhány milliméteres eltérés is észrevehető. A pajzsmirigy ultrahang elvégzésével már láthatóvá válik a szerv nagysága, elváltozásai, illetve a légcsővel való kapcsolata. Megállapítható a gyulladás, daganat, ciszta. A nyaki régióban jól vizsgálható szervek: pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, nyaki nyirokcsomók, nyálmirigyek.

Nyaki erek vizsgálata, Doppler ultrahang

A nyak ér oldalán lévő nyaki verőér, azaz arteria carotis, úgynevezett Doppler ultrahang vizsgálattal történik. 

Általában a szakorvosok akkor írják elő a nyaki ultrahang vizsgálatot, ha a nyak területén valamilyen elváltozást, cisztatát, csomót-, duzzanatot vesznek észre, vagy ha nem gyógyuló gyulladás áll fenn a nyak területén.  A nyaki ultrahang árak megtekinthetők a Szolgáltatásaink között az ultrahang vizsgálatok menüpontban.

Nyaki ultrahang vizsgálat menete 

A nyaki ultrahang vizsgálat nem jár kellemetlen érzéssel, ha mégis fájdalmat érezne mindenképp jelezze kezelő orvosának. A vizsgálat előtt érdemes levenni már a nyakról minden nyakláncot, ékszereket, mert akadályozhatják a vizsgálatot. A hasi ultrahang előtt érdemes betartani a felkészülésre vonatkozó kéréseket, de a nyaki ér ultrahang vizsgálat előtt semmi különösebb felkészülés nem szükséges.

A vizsgálata alatt csupán nyugodtan feküdni kell a kezelőágyon, amíg az orvos a nyakat vizsgálja. Az orvos ultrahang géllel keni be a nyakat a vizsgálat megkezdése előtt, annak érdekében hogy a legjobb ultrahangképet kapja. Az ultrahanggél segít az ultrahang hullámok adásában és vételében. Majd a vizsgáló orvos a vizsgálófejet a nyakra teszi, illetve mozgatja különböző irányba a nyakon és közben az észrevételeit diktálja asszisztensének vagy megjegyzi azokat, a lelet elkészítéséhez. Amikor vége a vizsgálatnak az ultrahanggélt egyszerűen le lehet törölni egy papír törlőkendő használatával. A nyaki ultrahang eredmények általában a vizsgálat után elkészülnek és a leletet azonnal megkapja a páciens.

Nyaki erek vizsgálata Doppler ultrahang segítségével

Általános ultrahang során információt nyerünk az adott szerv méretéről, elváltozásairól és alakjáról. A Doppler ultrahang során pedig az artériák és vénák vizsgálatával könnyen kimutatható a végtagok vénáiba keletkező vérrög hatására keletkező véráramlás-csökkenés vagy megszűnés, valamint a nyaki artériában kialakuló aterómás plakk. A Doppler vizsgálat esetében a nyakon átfolyó vért is jól lehet látni a gépen. A vérátfolyás jellegét a gép egy grafikonon is rögzíti. Az úgynevezett színes Doppler vizsgálata során az erekben áramló vér színkódolva jelenik meg.

Ha piros szín jelenik meg, akkor a vizsgálófej felé halad a vér, ha kék akkor pedig a vizsgálófejtől távolodót jelzi. Az áramlás sebességét a színárnyalatokkal tudjuk megkülönböztetni: ha gyorsabb az áramlás, azt világosabb tónus jelzi, ha lassabb, akkor pedig a sötétebb szín jelöli. Ha pedig a két szín keveredik, az azt jelzi, hogy az áramlás nem egyenletes az erekben, ami érfal károsodásra utalhat.

Tehát a nyaki ér Doppler ultrahang vizsgálat során megismerhetjük az erek átmérőjét, megtudhatja  ha érszűkület áll fenn.

Amennyiben kérdése merült fel tájékoztató jellegű, teljes cikkünk elolvasása után a nyaki lágyrész és verőér ultrahang kapcsán vagy szeretne bejelentkezni a vizsgálatra a Kalocsa központjában található MultiClinic magánrendelőbe, akkor keressen minket bizalommal elérhetőségeinken vagy foglaljon időpontot online!

Olvasson tovább blogunkon és tudjon meg többet az egyes betegségek tüneteiről, prevenciós lehetőségekről! Cikkeinkből informálódhat arról is, hogy mi történik a szűrővizsgálatok során és milyen orvost érdemes felkeresnie a panaszok esetén!

6300 Kalocsa, Szent István király út 28. I.emelet

Neurológiai szakrendelés

2024.07.17-én szerdán a Multiclinicben

A neurológia az agyi keringést érintő fertőzéses,gyulladásos,immunológiai,illetve degeneratív betegségek és az idegek sérüléséből adódó elváltozások kezelésével foglalkozik. Kiváló szakorvosunk szerzője több szakmai cikknek és tudományos előadásnak is.
Dr. Finta Lehel orvosi diplomáját 2004-ben szerezte,ezután 2012-ben kiváló minősítéssel szakvizsgázott  neurológiából.
Milyen tünetekkel érdemes szakorvosainkhoz fordulni?
📍 Stroke (agyi vérkeringési zavarok)
📍 Fejfájás, Derékfájdalmak
📍 Szédülés, Eszméletvesztések
📍 Epilepszia,görcsök
📍 Beszédzavar, látászavar, memória zavarok
📍 Vesetáji, vagy alhasi panaszok esetén
📍 Parkinson-kór kivizsgálása,kezelése és gondozása
📍 Végtagzsibbadások
Bejelentkezés: Online https://multiclinic.hu/idopont/ 💻 illetve telefonon ☎️ is lehetséges a +36 30 449 7877-es telefonszámon.