Pánikbetegség kezelése - Az orvos válaszol - Multi Clinic

Pánikbetegség kezelése

Pánikbetegség kezelése

Pánikbetegség kezelése

Előfordult már Önnel is, hogy hirtelen szédülni kezdett, halálfélelem kapta el és nem kapott levegőt, esetleg sírva is fakadt?  Ha igen, akkor nagy valószínűséggel éppen egy pánikrohamot éltél át. A pánikroham hirtelen csap le a betegre, intenzív testi és lelki tüneteket okozva.

Pánikbetegség tünetei

Pánikbetegségnek hívjuk azt az állapotot,  amikor egy személy ismétlődő jelleggel él át pánikrohamot. A pánikbetegség tünetei közé tartozik, amikor az érintett szorong, kényszeres gondolatokat táplál és ami lehet, hogy be sem következett.  A pánikbetegség a szorongással együtt járó pszichés zavarok közé tartozik, és általában a különböző fóbiák, kényszerbetegségek például a PTSD, vele együtt járnak.  Általában a betegek nagyobb trauma, megrázkódtatás után élik át a rohamokat. Ezek mind a pánikbetegség okai közé tartoznak.

Fontos azonban tudni pár dolgot a pánikbetegség tünetei kapcsán a leküzdése érdekében:

 • – A pánikroham nem keverhető össze a szorongással. Ugyanis a szorongás egy folyamatos, hosszan tartó állapot, míg a pánikroham a semmiből jön, villámcsapásszerűen.
 • – A pánikbetegek gyakran esnek mély depresszióba, esetleg pszichoaktív szereket is használnak.
 • – A pánikbetegek tünetein is ronthat az alkohol, drogok, gyógyszerek függősége.

Azok az emberek, akik pánikrohamot élnek át, megmagyarázhatatlan és gyakran elviselhetetlen halálfélelemmel, menekülési kényszerrel küzdenek abban a pár percben, ugyanis amilyen gyorsan jön, olyan gyorsan távozik is a roham.

A pánikbetegség tehát egy neurológiai eredetű kórkép

A betegség tehát neurológiai eredetű, de a szervi oka még egyelőre nincs feltárva. Úgy vélik, hogy a súlyos stresszhelyzetek okozzák, melyek testi panaszokat is kiváltanak, Illetve genetikai ágon is öröklődhet. Pánikrohamokból tevődik össze, melyek hirtelen támadnak, de általában hamar el is múlnak, úgy nagyjából 30 percen belül. A roham alatt az egyén erős szorongást érez, félelmet, kontroll feletti önuralom elvesztését.

Vizsgálatok szerint szerepet játszhat a szorongó, ambivalens kötődés, mely kora gyermekkorban alakul ki, és feldolgozatlanul marad. Ezáltal a pánikrohamok azért alakulnak ki, mert az illető fél a kötődés elvesztésétől. Pl.: válás, haláleset, baleset, munkahely elvesztése és hasonló élethelyzetek.

A pánikbetegség több hónapig, vagy éveken át is eltarthat, míg fel nem ismerik, hogy ezt gyógyítani kell. Ennek kezelésével a pszichiáter foglalkozik, aki megfelelő gyógyszerelés mellett és a pácienssel történő együttműködés révén javít a beteg életminőségén.

A pszichiátria a lelki betegségek biológiai alapjaival foglalkozó tudományág. Az idegrendszeri átvivő anyagok, az ún. neurotranszmitterek módosulásait veszi alapul a pszichés zavarok kezelésében. Tehát egy jól megalapozott diagnózis a gyógyítás alapköve, eszköze pedig szükség esetén a gyógyszer felírása.

A pszichológus viszont élettanból – és anatómiából nem részesül ennyire alapos képzésben. Az ő szakterülete az emberi érzékelés, érzelmek és kapcsolatok területeire fókuszálódik.

A pánikbetegség jelei

Ha észrevesszük egy illető elhatárolódását, elkerülő viselkedését, akár gyermekével szemben. Vagy elhatalmasodnak rajta a negatív gondolatok, melyek begyűrűznek, nem hagyják nyugodni, gyakran visszatérnek. Esetleg mindig valami miatt az átlagosnál jobban aggodalmaskodik, akkor javasoljuk, hogy keressenek fel egy szakembert! A pánikbetegség gyógyítható, tünetei jelentősen enyhíthetőek.

A betegség tünetei változatosak lehetnek

 • – menekülési, segítségkérési vágy
 • – halálfélelem, megmagyarázhatatlan rettegés
 • – önkontroll elvesztése
 • – mellkasi fájdalom
 • – fokozott izzadás
 • – gyomorgörcs, gyomorégés
 • – hányinger, hasmenés
 • – reszketés, remegés
 • – felgyorsult szívverés, szapora pulzus
 • – megrögzött, kényszeres gondolatok
 • – zsibbadó végtagok, arc, nyelv
 • – fulladás érzése, nehézlégzés
 • – álomszerű érzés
 • – időbeli és térbeli kontrollvesztés
 • – elszigetelődés, önmagunktól és a külvilágtól is
 • – zuhanás érzés

Ezek a tünetek nagyon szubjektívek, tehát mindenki máshogy éli át, és másmilyen kombinációban jöhetnek létre. A pánikbetegség egy szorongásos betegség, mely a nőknél kétszer gyakoribb,mint a férfiaknál. Talán azért -bár ez csak teória -, mert a nők könnyebben indulnak meg a kezelés útján, így több az ismert női páciens, és a férfiak inkább nyúlnak a különböző hangulatjavító szerekhez, mint a hölgyek. A kór fiatal felnőttekre jellemzőbb, gyakran 22-24 éves korban jelentkezik az első roham.

A pánikbetegség fajtáit a különböző tünetek alapján differenciáljuk

 • – Mellkasi pánik: a halálfélelem válik uralkodóvá, mellkasi fájdalom, légzésproblémák lépnek fel
 • – Neurológiai pánik: itt a fejfájás, zsibbadó végtagok vannak fókuszban, de szintén belép a haláltól, vagy megőrüléstől való félelem
 • – Hasi pánik: a kliens gyomortáji fájdalomra panaszkodik, hányinger, szédülés, gyomorgörcs halálfélelem kíséretében

A pánikbetegség és a frontérzékenység

Legújabb kutatások szerint a diagnosztizált pánikbetegeket szinte mindig megviselik a heves időjárás változások, mint a hőmérséklet, légnyomáskülönbség, vagy a páratartalom is, mivel az idegrendszerre hat.

Érdemes tünet naplót vezetni, mellyel a szakember is könnyebben dolgozik a terápia során. Így panaszok pedig egyértelműbbé válnak, könnyebben felderíthető a kórkép. De nemcsak a pánikbeteg embert viselik meg az időjárás-változások. A fejfájás, szédülés, rossz közérzet mindannyiunk életét megkeserítik. Ám akinek érzékenyebb az idegrendszere, az fokozottan reagál a frontokra. Ingerlékeny, szorongó, depresszív tüneteket produkál. Ilyenkor alvászavarok is a felszínre kerülnek, vagy van akinél reumatikus panaszokban, szív-és keringési zavarokban nyilvánul meg. Egyesek a hidegfrontot, mások a meleget, vagy a kevésbé szerencsések mindkettőt nehezen viselik. Ők minden hirtelen kialakult időjárás-változástól szenvednek.

Pánikbetegség kezelése vitaminokkal?

A fent említett tünetek leküzdése érdekében, a tudomány mai állása szerint- igenis jó hatással van a magnézium, cink, B vitaminok.

 • – B12, B6, B1, folsav, magnézium, niacin hozzájárul az idegrendszer megfelelő működéséhez és a pszichológiai funkciók megtartásához. Ezenkívül a pantoténsav vagyis a B5 vitamin csökkenti a fáradtságot, hozzájárul az optimális mentális teljesítményhez.
 • – A tiamin vagy B1 vitamin szívünket látja el megfelelő vitaminszinttel.
 • – A mangán segíti a szervezet energiatermelő anyagcsere folyamatait és hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez.

Ezért fontos és nemcsak kúraszerűen ellátni magunkat vitaminokkal! Főleg, aki rendszeresen szenved a pánikrohamoktól, mert egy feltöltött vitamin készletekkel rendelkező szervezet meghálálja az „odafigyelést.”

A magnézium és a pánikbetegség

Kutatásokat végeztek, amelyek azonosítottak olyan receptorokat az agyban, amik reagálnak a magnézium bevitelre, lehetséges kapcsolatot sugallva a magnéziumhiány és a pánikrohamok között.

A magnézium tehát potenciális előnyöket mutat a pánikrohamok kezelésében, szorongáscsökkentő hatással bír,és a GABA-szint szabályozásával befolyásolhatja az agy egészségét.

A GABA elősegíti az idegsejtek aktivitását, és a relaxációt, nyugalmat ad. Ha az agyban alacsony a GABA-szint akkor nehezen alszik el az illető, sokszor megébred éjszaka. A magnézium megemeli a GABA, azaz a gamma-amino-vajsav szintjét.

Fontos leszögezni, hogy a magnézium csak és kizárólag önmagában nem alkalmas a pánikbetegségünk kezelésére, de kiegészítő terápiaként hatásosan alkalmazható. Az utasításoknak megfelelően szedve alkalmasak a legtöbb egyén számára. Türelmesnek és következetesnek kell lenni a magnézium pótlással, különben túladagolás jöhet létre, ami emésztőszervi problémákhoz vezet.

Változatos étrenddel is sokat tehet magnézium adagja növelésében. A leveles zöld zöldségek, diófélék, magvas ételek, teljes kiőrlésű gabonafélék és a hüvelyesek mind kiváló magnézium források.

Magnéziumhiányra lehet gondolni, ha izomgörcs, visszatérő heves szívdobogás, koncentrációhiány, szorulás, alacsony vércukorszint-és vérnyomás, gyakori fejfájás-és szédülés lép fel Önnél.

A pánikbetegség leküzdése és gyógyulási ideje

Számos lehetőség áll rendelkezésre, amellyel a betegség kontrollálhatóvá válik. Rendkívül fontos az időben történő felismerés, ne halogassuk a kezelését, mert így helyes technikával, például légzés-gyakorlat akut helyzetben, életmódváltoztatással és a pszichoterapeuta hatékony módszereivel a pánikrohamok kézben tarthatók.

Cél, hogy az illető visszanyerje realitásérzetét. A pánikbetegségből való gyógyulás teljes életmódváltással jár együtt. Az a bátorság, ami a változtatáshoz kell, nem egy jellemvonás, ami egyeseknél megvan, másoknál pedig nincs, hanem folyamatos szembesítés félelmeinkkel, amiért érdemes napról-napra tenni, hogy elérjük a vágyott, kitűzött céljainkat.

A változás iránti elhatározás belülről kell, hogy jöjjön, ezt nem lehet erőltetni senkire, ezért eltérőek a gyógyulási idők, folyamatok. Érdekessé, változatossá lehet tenni a terápiát, de fenntartani nem lehet a páciens helyett.

Milyen panaszokkal érdemes pszichiáterhez fordulni?

 • – alvászavar, krónikus fáradtság
 • – pánikbetegség, szorongás
 • – hangulatingadozás, depresszió, bipoláris zavar
 • – alkohol vagy drogproblémák, szenvedélybetegségek
 • – fóbiák
 • – szexuális zavarok
 • – párkapcsolati problémák
 • – krízishelyzetek
 • – possztraumás-kompulzív zavar (PTSD)
 • – személyiség zavar
 • – obszesszív – kompulzív zavar (OCD)
 • – hallucinációk, skizofrén tünetek
 • – étkezési rendellenességek

Ha a tünetek bármelyike fennáll Önnél, keresse fel a leküzdése érdekében a MultiClinicet, mely kéthetente szombaton pszichiátriai szakrendeléssel várja pácienseit.

Olvasson tovább blogunkon és tudjon meg többet más betegségek tüneteiről is, valamint a prevenciós lehetőségekről, és, hogy milyen szakorvost érdemes felkeresnie szükség esetén:

6300 Kalocsa, Szent István király út 28. I.emelet

Urológiai szakrendelés

2024.05.16 - csütörtökön a Multiclinicben!

Milyen tünetekkel érdemes szakorvosainkhoz fordulni?
📍 Gyakori, fájdalmas, csípős, véres vizeletürítés
📍 Vizeletvesztés (inkontinencia)
📍 Vizelet színének, állagának megváltozása
     (véres, vagy zavaros, gennyes vizelet…)
📍 Nehezített, akadozó vizeletürítés
📍 Gyakori éjszakai vizeletürítés
📍 Vesetáji, vagy alhasi panaszok esetén
📍 Here duzzanat, fájdalom, tapintható kóros képlet
📍 Szexuális diszfunkció
    (pl.: merevedési zavar, fájdalmas szexuális együttlét, férfi
meddőség)
 
Bejelentkezés: Online https://multiclinic.hu/idopont/ 💻 illetve telefonon ☎️ is lehetséges a +36 30 449 7877-es telefonszámon.