Terhességi ultrahang vizsgálatok A-tól Z-ig - Multi Clinic

Terhességi ultrahang vizsgálatok A-tól Z-ig

  • Home
  • Hírek
  • Terhességi ultrahang vizsgálatok A-tól Z-ig
Terhességi ultrahang vizsgálatok

Terhességi ultrahang vizsgálatok A-tól Z-ig

A terhességi ultrahang vizsgálat célja, hogy minél előbb és minél pontosabban kiszűrje a magzati rendellenességeket és méreteket adjon a magzatról. A terhességi ultrahang történhet hüvelyi illetve hasi ultrahang formájában is. Mindkét ultrahang teljesen fájdalommentes, nincs károsító hatása. A 12. hétig biztosan csak hüvelyi ultrahang történik, mely a kismedence feltárására alkalmas. A hasi UH során a kismedencéből kiemelkedő képleteket, mint például a kisbabát vizsgálják.

Egyes esetekben, például a méhlepény megtapadásának vizsgálatakor, a kismedencében lévő területek vizsgálatára a hasi utat választhatják. Ekkor azonban telt hólyag szükséges a képalkotás megkönnyítése céljából, míg hüvelyi vizsgálatok esetén inkább akadályozza a kismedencei szervek pontos megítélését.

Terhességi vizsgálat

Az ultrahang diagnosztikát nevezzük szonográfiának is, amit végezhet orvos és szonográfus is. Az orvos első körben a hasat tapogatja végig, majd hüvelyi ultrahang vizsgálattal ellenőrzi, hogy valóban várandósság áll-e fent. Az ultrahangvizsgálat természetesen nem fájdalmas, nem okoz kellemetlenséget. Hüvelyi vizsgálatkor a páciensnek hanyattfekvő helyzetben, felhúzott lábbal kell lennie, a vizsgálatot végző szakember a vékony, hosszúkás alakú vizsgálófejre egy egyszerhasználatos műszeróvszert helyez, ezzel megakadályozva a fertőzéseket. A vizsgálófejet óvatosan a hüvelybe vezeti, ahol azt kiméletesen mozgatva áttekinti a kismedencei szerveket.

Hasi ultrahang esetén zselé segítségével ultrahang hullámokon keresztül tájékozódik az orvos. Összegzésképpen tehát hüvelyi ultrahangnál az üres hólyag, míg hasi ultrahangnál a telt hólyag az ideális.

Mit tartalmaz a nőgyógyászati lelet?

A nőgyógyászati lelet tartalmazza a női nemi szervek méretét, elhelyezkedését, esetleges elváltozásokat, mint ciszták, miómák, daganatok, stb. Terhességi vizsgálat kapcsán a magzat (ok) számát, testméreteit: koponyaátmérő, csontok hossza, jó helyen tapadt-e meg. -> Nőgyógyászat szakrendelés

A terhesség legfontosabb gyanújele a menstruáció elmaradása, amely párosulhat a reggeli rosszulléttel, szédüléssel, hányással. Ma már szinte minden drogériában, gyógyszertárban kapható terhességi gyorsteszt. A terhesség megállapítására azonban szülész-nőgyógyász szakorvos hivatott. Ha pozitív a terhességi gyorsteszt, várjunk 1-2 hetet, aztán forduljunk orvoshoz, ugyanis előfordulhat, hogy  a megtermékenyülés nem akkor történt, mikor a ciklus közepén jártunk , illetve a peteérés is később volt,  azaz a terhesség is korábbi stádiumba jár.

Az ultrahang lényege a magzatunk képi eszköz segítségével való vizsgálata, amely az egyik leggyakrabban használt vizuális eljárás. A várandósság minden trimeszterében javasol a magyar gondozási rendszer 1-1 ultrahang vizsgálatot.

Az első orvosi vizsgálat a terhesség alatt gyakorlatilag az első nőgyógyászati vizsgálat, amikor a terhesség megállapítása megtörténik. A nőgyógyász első körben néhány kérdést tesz fel, mint például: mikor menstruált utoljára, volt-e már várandós, rendszeres-e a ciklusa? Ezután következik a vizsgálat.

Mikor mutatható ki a terhesség legkorábban ultrahanggal?

A terhesség megállapításáról szóló ultrahangot nulladik ultrahangos vizsgálatnak hívják, hiszen ez még nem része a terhesgondozás során előírt kötelező terhességi vizsgálatoknak.

Hány hetes terhességet mutat ki a hüvelyi ultrahang? – hangzik el gyakran a kérdés. Nos, a terhesség nagyon korai fázisaiban 4-5. hétben még csak a petezsák mutatható ki, benne az embrió még nem látható.

A rendszeres képalkotó vizsgálatok alkalmával nyomon tudják követni a magzat méreteit, elváltozásokat, érettségét, elhelyezkedését, bizonyos kor után meglehet állapítani a baba nemét, illetve a fejlődési rendellenességeket is ki tudják szűrni.

A terhesség ultrahang vizsgálat mikortól javasolt?

Nézzük meg hétről hétre, hogy mit mutatnak az ultrahangok képei:

5 hetes magzat ultrahang képe

Ilyenkor már az otthoni terhességi tesztek is pozitív eredményt adhatnak. A magzatnál megkezdődik a szív és a primitív keringési rendszer kialakulása. A hét végére már felismerhetőek az erek kezdeményei, és a vér alakos elemei az ultrahangon.

6 hetes magzat ultrahang képe

A szív kezdeménye, a szívcső kapcsolatba kerül az erekkel és a ritmusos összehúzódás következtében a hét végére beindul a vérkeringés, és elkezd dobogni a szíve. ☺ Az emésztő-és légzőrendszer szintén fejlődésnek indul. Kialakul a velőcső, ami a majdani gerincvelőt adja. Az agy méretében is jelentős változás áll be. Megjelennek a szem és fül kezdeményei, az embrió ekkor még nem hosszabb 2-4 mm-nél!

7 hetes magzat ultrahang képe

Bár még rizsszemnyi méretű a magzat, vagyis ez 5-13 mm hosszúságot jelent. A köldökzsinór fejlődésnek indul, mely táplálja a babát, és a végtermékek elszállításáról gondoskodik. Formálódnak a szemlencsék, és folytatódik a fül középső részének fejlődése is.

8 hetes magzat ultrahang képe

A méh eléri egy narancs méretét, az embrió benne egy cseresznye nagyságát éri el. Elkülönülnek az ujjak egymástól, lassan formálódnak a szemhéjak, kialakul a felső ajak. Az íny alatt megkezdődik a fogfejlődés.

10 hetes magzat ultrahang képe

Erre a hétre az összes létfontosságú szerv kialakult, és megkezdik összehangolt működésüket. Az agyban percenként 250.000 idegsejt termelődik. Ekkorra már kialakult az összes ízület: váll, könyök, térd, boka, csukló.

12 hetes magzat ultrahang képe

Az agy folytatja intenzív fejlődését, ezen a héten kialakul az orr és az áll.

18 hetes magzat ultrahang képe

A legtöbb kismama ezen a héten érzi először babája mozgását, sőt ilyenkor már jó eséllyel fény derül a kisbaba nemére is.

20 hetes magzat ultrahang képe

A várandós nő „félúthoz” érkezett, ekkorra a baba kb. 25 cm hosszú és 300 gramm körüli súlyt nyom.

30 hetes ultrahang

Rohamos súlygyarapodás figyelhető meg, kb. 1400 gramm. Elkezdi utánozni a légzőmozgásokat, mely csuklásba is fulladhat, ha véletlen magzatvizet nyel. A lanugo, azaz a magzati pihe szőrzet ekkorra már teljesen felszívódik.

Genetikai ultrahang

A terhesség alatt rutinszerűen 3 + 1 genetikai ultrahangvizsgálat  szükséges: +1 ami nem kötelező:  korai ultrahang 6-9. terhességi héten .

  • – Első genetikai ultrahang ajánlott a 12. betöltött terhességi héten, illetve a 11-14.hétig.
  • – Második genetikai ultrahang: 18-20. hetesen.
  • – Harmadik genetikai ultrahang: 28-32. héten

A trimeszteri ultrahang vizsgálatok mindegyike genetikai szűrővizsgálat, amely során képi, vizuális ellenőrzéssel, méréssel történik a fejlődési rendellenességek megállapítása. A három genetikai ultrahang közül az első talán a legfontosabb, mivel az embrió fejlődés ezen nagyon korai szakaszában is aránylag magas megbízhatósággal szűrhetővé válnak a genetikai rendellenességek, például Down-kór.

Koraterhességi ultrahang

Az elmaradt menszesz után 1-2 héttel, a várandósság kb 5.-6. hetében már látni lehet a terhességet, és annak méhen belüli elhelyezkedését. Ilyenkor már szépen látható a petezsák, a szikhólyag, és az embriócsomó is. Ajánlott megvárni a várandósság hatodik hetét, mert itt már jó eséllyel az embrió szívműködése is hallható lesz. A várandósság elején hüvelyi ultrahanggal történik a vizsgálat, amely ilyenkor pontosabb képet mutat.

Első genetikai ultrahang vizsgálat

Ezt a vizsgálatot a 11. héttől 13.hét utolsó napjáig lehet elvégezni. A vizsgálat célja a terhességi kor pontos meghatározása, kromoszóma rendellenességek, fejlődési rendellenességek kiszűrése. Az orvos megnézi a méhlepény elhelyezkedését is, ami később a szüléshez is fontos információval szolgálhat.

Az ultrahang vizsgálat során

Második genetikai ultrahang célja a magzat anatómai, szervi rendellenes képleteinek kizárása. Láthatóvá válik az agy- és arckoponya, a magzat gerincoszlopa, végtagok, mellkasi szervek: a szív és a tüdő, a hasi szervek: gyomor, máj, belek, vesék, húgyhólyag. Fontos a gyomor telítődésének megléte. Kiszűrhető a vesék megléte, esetleg hiánya, hasfal felépítése és záródása, méhlepény helyzete, érettsége, a keringő magzatvíz mennyisége, a méhnyak hossza, ami alapján megállapítható a koraszülés veszélyének fennállása.

A genetikai ultrahangot kiegészítő kombinált tesztek is kérhetőek vérből és magzatvízből a pontosabb diagnózis érdekében.

Harmadik genetikai ultrahang: a várandósság 30. hetében ajánlott. A magzat fejlődését ellenőrzik, valamint részletesen vizsgálják a szervek működését. Az agy és a köldökzsinór keringésének vizsgálata áll a központban. A magzatvíz mennyisége, a méhlepény érettsége és elhelyezkedése itt is kulcsfontosságú. 

Az egyes szív-és vesefejlődési rendellenességek ebben az időszakban jobban kiszűrhetőek, illetve olyan genetikai betegségek, melyek a későbbi terhességi korban válnak láthatóvá ultrahangos vizsgálat során. Például: törpeség több formája is. 3D vagy 4D ultrahangos felvétel is készülhet ebben az időszakban.

Amennyiben további kérdése merült fel a várandós ultrahang vizsgálatokkal kapcsolatban vagy szeretne bejelentkezni időpontra kalocsai magánrendelőnkbe, akkor keressen minket telefonon: +36 30 449 7877 vagy +36 70 5905306, vagy foglaljon időpontot online. Sok szeretettel várjuk, beutaló nélkül is Kalocsa központjában a Multi Clinic szakrendelőben.

Olvasson tovább blogunkon és tudjon meg többet az egyes szűrővizsgálatok lefolyásáról, illetve arról, hogy miként érdemes felkészülni rájuk!

6300 Kalocsa, Szent István király út 28. I.emelet

Neurológiai szakrendelés

2024.07.17-én szerdán a Multiclinicben

A neurológia az agyi keringést érintő fertőzéses,gyulladásos,immunológiai,illetve degeneratív betegségek és az idegek sérüléséből adódó elváltozások kezelésével foglalkozik. Kiváló szakorvosunk szerzője több szakmai cikknek és tudományos előadásnak is.
Dr. Finta Lehel orvosi diplomáját 2004-ben szerezte,ezután 2012-ben kiváló minősítéssel szakvizsgázott  neurológiából.
Milyen tünetekkel érdemes szakorvosainkhoz fordulni?
📍 Stroke (agyi vérkeringési zavarok)
📍 Fejfájás, Derékfájdalmak
📍 Szédülés, Eszméletvesztések
📍 Epilepszia,görcsök
📍 Beszédzavar, látászavar, memória zavarok
📍 Vesetáji, vagy alhasi panaszok esetén
📍 Parkinson-kór kivizsgálása,kezelése és gondozása
📍 Végtagzsibbadások
Bejelentkezés: Online https://multiclinic.hu/idopont/ 💻 illetve telefonon ☎️ is lehetséges a +36 30 449 7877-es telefonszámon.