Gyomorfekély tünetei és kezelése

A gyomorfekély tünetei és kezelése

Gyomorfekély tünetei és kezelése

Mielőtt rátérénk a gyomorfekély okainak és tüneteinek ismertetésére, először ismerjük meg jobban a gyomor működését. A gyomor egy izmosfalú szerv, kívülről hashártya borítja, belül nyálkahártya fedi. 

A gyomornedv összetétele: sósav, nyák, enzimek, intrinsic faktor, ami a fedősejtek terméke; a lenyelt nyál és a visszafolyó vékonybél nedvéből áll.

A gyomor funkciója, hogy a lenyelt táplálékot a mozgásai által homogenizálja, a termelt sósav csökkenti a baktériumok számát, segíti a táplálék emésztését, a pepszin megkezdi a fehérjék emésztését, egyes anyagok pedig már itt felszívódnak. A gyomorsav és az emésztőenzimek agresszív tényezőnek számítanak, de az egészséges szervezetben nem okoznak gondot, hiszen a gyomornyák, melyet a nyálkahártya termel és a semlegesítő hasnyál megakadályozza, hogy sérülés keletkezzen a gyomor, vagy a nyombél nyálkahártyáján.

A gyomorfekély egy gyulladásos betegség, szövethiányos állapot, ami a következő területeket érint: gyomor, tizenkettes bél, nyelőcső és a Meckel-divertikulum környéke. A fekélyek a gyomorban veszélyt jelentenek, hiszen megrepedhetnek és vérzést okozhatnak. Kialakulásában szerepet játszik a túlzott gyomorsav termelés, ez bizonyos esetekben a nyálkahártya önemésztését idézheti elő.

A beteg akkor érzékeli a betegségre jellemző tipikus maró érzést, amikor a gyomorsav a sebes felülettel érintkezik.

A gyomorfekély okai

A gyomorfekély közvetlen kiváltó oka nem ismert, de egyik fontos tényezője, amikor megszűnik a gyomor nyálkahártyát károsító hatások és a nyálkahártya védelmét biztosító tényezők egyensúlya.

A károsító hatások közül az egyik legfontosabb tényező a gyomorsav fokozott termelődése.

Helicobacter pylori fertőzés a gyomorfekélyek 70-90 százalékában kimutatható és a gyomorrák kialakulásának kockázatát 3-5-szörösére emeli. Így, ha felmerül a gyomorfekély gyanúja, akkor javasolt lehet egy Helicobacter teszt elvégzése, ami klinikánkon is kérhető laborvizsgálat.

A gyomorfekély tünetei

– hasfájás étkezéskor, különösen a gyomor felső részén-mellkas alatt

– felfúvódás és teltségérzet

– rosszullét és hányinger

– étvágytalanság

– vérhányás

– reflux-gyomorégés

– rothadásszagú széklet

Ha Önnél a fent felsoroltak közül valamelyik fennáll, és legalább 2 hétig tart, forduljon belgyógyász orvoshoz, mely a gyógyuláshoz vezető út! Fokozott rizikót jelent a 45 év feletti életkor.

A gyomorfekély diagnosztizálását rendszerint gastroscopiával, azaz gyomortükrözéssel végzik. A vizsgálat során egy szondát vezetnek le a páciens gyomrába. Ennek a segítségével állapítják meg a fekély jelenlétét, elhelyezkedését, súlyosságát.

Amennyiben nem igazolódik a tükrözés során gyomorfekély jelenléte a szervezetben, a gastroscopiai vizsgálattal megállapítható legalább a gyomorhurut, vagy a helicobacter pylori fertőzés.

A gyomorfekély gyógyulási ideje

A gyomor-és nyombélfekély kezelését több tényező is befolyásolja. Számít a beteg életkora, életkörülményei, egészségi állapota, illetve van-e társbetegség, vagy terhelt kórelőzmény.

Szem előtt tartandó a betegség kiterjedése, állapota, és esetleges helicobacter pylori pozitivitás.

A gyomorfekély kezelésére többféle módszer van: életmódváltás, gyomorfekély étrend követése, gyógyszeres kezelés, végső esetben pedig műtét.

A legtöbb nyombélfekély sikeresen kezelhető gyógyszerekkel. Azonban, ha a három hónapos kezelés alatt nem indul meg a gyógyulási folyamat, szükségessé válhat a sebészi beavatkozás.

Az alkohol, dohányzás, a gyógyszerek mind fokozzák a fekély súlyosságát, valamint változtatni kell a táplálkozásai szokásain, erre kifejezetten gyógyító a gyomorfekély étrend vagyis diéta, melyre később kitérek.

Gyakori, kis mennyiségű étkezés javasolt. Ellenben kerülendők az erős, forró és zsíros, fűszeres ételek, a hagyma, a fehérbor, az édességek és a kávé fogyasztása.

A gyomorfekély hol fáj?

A fájdalom intenzitása és időtartama változó lehet, néhány percestől akár több órán át tartót is tapasztalhat. Éjszaka vagy minden olyan esetben is jelentkezhet, amikor éhes.

A gyomorszáj tájékán tapasztalható tompa, égő jellegű érzés jellemző.

Reflux vagy gyomorfekély?

A reflux betegséget az okozza, hogy a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, kimarja annak belső falát, és kialakul az a panasz, amit a mindennapokban gyomorégésként észlelünk.

Ezzel szemben a gyomorfekély során a gyomornyálkahártya folytonossága megszakad legalább 5 mm kiterjedésű területen. A fekély mélységben a nyálkahártya különböző területeit érintheti.

A reflux legjellemzőbb tünete a gyomorégés, mely összetéveszthető a nyombélfekéllyel, de olyan panaszok is jelentkeznek a reflux tüneteként, mint a köhögés, rekedtség vagy horkolás, a torokfájás és a gyorsan romló fogak.

A reflux a felhas környékén, a szegycsont mögött jelentkező fájdalom égő érzés, vagy nyomásérzés. Ez az érzés innen a mellkas vagy nyak felé sugárzik. Leggyakrabban étkezés után vagy lefekvés után egy órán belül lép fel, és akár 1-2 órán át is eltarthat. A fekvő testhelyzet vagy az előrehajlás fokozza a tüneteket, hiszen ilyenkor könnyebben áramlik vissza a termelt gyomorsavas tartalom a nyelőcsőbe.

Csendes reflux

A visszaáramló gyomortartalom a szájüregbe is feljuthat, mely böfögést, csuklást, hányingert okozhat. Mindemellett hozzájárul a fogszuvasodáshoz vagy egyéb fogászati megbetegedésekhez is.

A csendes reflux tünete, hogy nem mindig jár gyomorégéssel. Emiatt nehéz felismerni a betegséget, és az érintett sem gondolja, hogy emésztési probléma lehet. Ebben az esetben olyan tünetek figyelhetők meg, mint a fogak romlása, gombócérzés nyeléskor, horkolás.

A reflux alapvetően nem a túlzott gyomorsav termelődés miatt alakul ki, hanem a nyelőcső védő funkciójának gyengülése miatt.

Ezek a védőfunkciók:

  •  – a nyelőcső perisztaltikus mozgása
  •  – a nyál közömbösítő hatása
  •  – a nyelőcső belső falát bevonó nyák védőhatása

Gyomorfekély diéta

Már fentebb említettem pár szóban, hogy a kis mértékű, gyakori étkezés jelenti a segítő megoldást gyomorfekély esetén. Így valósítható meg, hogy rövid ideig legyen üres a gyomor, ezzel elkerülve maró hatását.

A diéta elkezdésekor az alábbi dolgokra figyeljen:

  • – A folyadékok viszonylag rövid időn belül kiürülnek a gyomorból, ami kb. 15-20 perc, ezáltal nem érvényesül a savlekötő hatásuk.
  • – A zsiradékok hosszú ideig maradnak a gyomorban, de az állati zsírok negatív hatást gyakorolnak a koleszterinekre, ezért inkább a növényi eredetű zsiradékot válassza.
  • – A fehérjék túlzott bevitele nem túl jó választás gyomorfekély diéta esetén, mert rövid ideig van a gyomorban, és fokozza a gyomorsav termelődést is.
  •  – A sovány- és kevésbé zsíros húsok fogyaszthatóak, de kíméletes eljárással készítve. A tej- és tejtermékek lúgosító hatásuk miatt általában nem okoznak panaszokat.
  • – A szénhidrátok közül a keményítő a legoptimálisabb. A liszt, búzadara és rizs alapvető kellékei a diétának, bár pirított formában nem ajánlott a fogyasztásuk. A burgonya is többnyire fogyasztható.
  • – A kenyerek, péksütemények, piskóták, kekszek is többnyire kompatibilisek a diétával. Kerülendők a vajas alapú krémek, fagylaltok.
  • – Az erős fűszerezés, sózás, édességek fokozzák a panaszokat, ezért kizárólag mértékkel fogyassza. Fűszerezhet azonban petrezselyemmel, zellerrel, valamint használható édes fűszerpaprika, köménymag, kakukkfű, szerecsendió, babérlevél. Az édesek közül a vanília, fahéj, méz, szegfűszeg is lehet nyugodtan az étrendben. A hagymából pépet kell készíteni, vagyis hagyni kell fél órát állni, ezután lehet fogyasztani.
  • – Kisebb mennyiségben paradicsompüré, citrom, ecet is szerepelhet az étlapon.
  • – Az alkoholok közül a tömény szeszes italok, a kávé fokozzák a savelválasztást. Teák közt az alacsonyabb koffeintartalommal rendelkezőt válasszuk.
  • – Dohányozni tilos!
  • – A hüvelyesek okozta puffadás enyhíthető, ha fedő nélkül főzzük, így elpárolognak a puffadást okozó olajok. 
  • – Gyümölcsök közül a friss, érett fajta ajánlott. Apró magvasok nem javasoltak, a többi gyümölcs az egyéntől függ mennyire bírja. 

Gyomorfekély kezelés házilag

Számos házi módszerről tartják, hogy javítja a beteg állapotát, vagy gyorsítja a gyógyulást, de nem mindegyik tudományosan bizonyított. Az úgynevezett bioflavonoidoknak, vagyis a növényekben található aktív vegyületeknek lehetnek pozitív hatásai a gyomorfekély diétára, ezért érdemes több zöldséget, gyümölcsöt fogyasztani, persze egyéni tapasztalattól függően. Magas bioflavonid tartalma van a szőlőnek, almának, brokkolinak.

Szintén segíthetik a gyógyulást a probiotikumok, melyeket egy antibiotikum kúra felírásakor szoktak is javasolni, amely során felborul a természetes élőflóra. Ezért a probiotikumok célja, hogy ellássa az emésztőrendszert jótékony baktériumokkal, ezáltal visszaállítva az egyensúlyt. Hatékonyan veszi fel a küzdelmet Helicobacter pylorival szemben is.

Amennyiben további kérdése merült fel a gyomorfekéllyel kapcsolatban, vagy szeretne bejelentkezni szakrendelésünkre, akkor keressen minket bizalommal elérhetőségeinken: telefonon: +36 30 449-7877 vagy +36 70 590 5306 vagy foglaljon időpontot online!

Olvasson tovább blogunkon és tudjon meg többet az egyes betegségek tüneteiről, prevenciós lehetőségeiről és arról, hogy mi történik a szűrővizsgálatok során.