Hogyan menjünk vérvételre? - Kérdések a vérvétel előtt

Hogyan menjünk vérvételre?

Hogyan menjünk vérvételre?

Hogyan menjünk vérvételre?

Sokan azt gondolják, hogy a vérvételnek minden esetben éhgyomorra kell történnie, ám ez sok esetben nem így van. Persze bizonyos paraméterek éhomi értéket követelnek, de az esetek többségében egy könnyed reggelit el szabad fogyasztani vérvétel előtt.

Feltétlenül éhgyomri értékek szükségesek az alábbi vizsgálatoknál

Először nézzük, hogy mely laborvizsgálatok esetén szükséges feltétlenül éhgyomorral érkezni.

 • – vércukor: 3,7-6,0 mmol/l átlagos értéke vénás plazmából; ujjbegyben mért mindig magasabb értéket mutat
 • – vérzsírok: koleszterin, triglicerid – ezek a sejtanyagcsere szempontjából tartalékként szerepelnek. 

HDL-koleszterin vagyis a „jó” koleszterin, és a koleszterin szállítását végzik a májba.

LDL-koleszterin: részt vesz a kemény meszes plakkok kialakulásában, ezért az LDL mennyisége egyik komoly rizikótényező az artheosclerosisban, vagyis az érelmeszesedésben.

A máj- és vesefunkciós értékek a következők: GOT, GGT, GPT, húgysav, kreatinin, karbamid, folytassuk ezekkel.

Májfunkcióhoz tartozik: GOT, GGT, GPT

A széteső vövörsvértestek itt is befolyásolhatják a mérést, ezért célszerű minél több folyadékot elfogyasztani a vérvételt megelőzően.

Vesefunkció vizsgálata

A húgysav nagyrésze a vizelettel kiürül, vízoldékonysága alacsony, bizonyos szint felett azonban a szövetekben kicsapódik, és az így kialakuló kristályok fájdalmas köszvényes rohamokat okoznak.

 • – kreatinin: magas szintje vesebetegségre, fokozott fehérjebevitelre, izomsorvadásos betegségre utalhat
 • – karbamid: a legjelentősebb fehérje-anyagcsere végtermék.
 • – ionok: nátrium, kálium
 • – kálium: a vese szabályozza a kálium-egyensúlyt. Szintje megnőhet egy hemolitikus minta kapcsán.
 • – nátrium: a nátrium- és vízháztartás szoros kapcsolatban állnak. Értéke függ a folyadék- és a só bevitelétől is.
 • – vas: a vér oxigénszállító fehérjéjének, a hemoglobinnak fontos alkotóeleme. Vashiány esetén vérszegénység alakulhat ki, a vér oxigénszállító kapacitása csökken. Tünetei fáradékonyság, szédülés, koncentrációhiány. A magas vaskoncentrációval járó állapotok ritkák.
 • – inzulin, és az inzulinrezisztencia vizsgálat: az inzulin legfontosabb feladata a glükóz, és ezzel együtt a kálium-, foszfátion bejuttatása a sejtekbe, valamint a zsír elraktározása a zsírszövetekbe és a zsírlebontás gátlása.

Nyugalmi vérvétel – mit is jelent ez és mikor szükséges?

A vérvételt megelőző órákban általában kerülendő a fokozott fizikai megterhelés, mert módosíthatja az eredményeket, mint a szív enzim értékeit a kardiológia célú vérvizsgálatoknál. Például: CK, LDH, troponin

Nézzük meg tüzetesebben, hogy miért fontos ezen vizsgálatoknál a nyugalmi vérvétel.

 • – CK: másnéven kreatinkináz, mennyisége szívinfarktusban nő meg. A mellkasi fájdalmat követő 4-10 órán belül jelenik meg a szérumban, és mintegy 30 óra múlva eliminálódik.
 • – LDH: azaz laktázdehidrogenáz, a szervezet szinte minden sejtjében előfordul, jelentős enzimaktivitás mérhető hemolizált vérmintában a széteső vörösvértestekből kiszabaduló LDH miatt. Ezért ha túl sokáig volt leszorítva a felkar, vagy lassan folyt a vér a csőbe, akkor előfordulhat, hogy hemolizált lesz a vérminta, ez jellegzetes színt is ad a lefugált szérumnak, ami pirosas árnyalatú lesz.

Az LDH emelkedett szintje jelzi

 • – 10-20-szoros emelkedést mutat hemolízisekben, akut myocardialis infarctusban, haemolyticus uraemiás tünetegyüttesnél, tumoros folyamatoknál. 
 • – Körülbelül 5-10-szeres az emelkedés heveny májkárosodásnál, akut vesekárosodásnál,
 • – 2-5-szörös LDH-szint emelkedés figyelhető meg megaloblastos- és hameolyticus anaemiáknál.

Emelkedett LDH értéknél mindenképpen kiegészítő vizsgálatokra van szükség a sejtműködésre való szenzitivitása miatt.

Troponin: a szívkárosodás dinamikus markere, nem elégséges egyetlen eredményre támaszkodni, sőt prognosztikus markernek is tekintik akut koronária-szindrómában. Akut myocardiális infarktus után szintje 3-6 órával emelkedik.

De PSA vérvétel esetén sem érdemes kerékpározni előtte, és tartózkodni kell a házasélettől 48 óráig, ezt az urológus kollégánk is kéri a pácienseitől.

Egyéb vérből történő vizsgálatnál, mint például hormonok, tumormarkerek, genetikai vizsgálatok, vagy tenyésztés, orr-torok-nyálból történő mintavételnél szabad étkezni. Amennyiben felső légútból történik a mintavétel, egy órával előtte már ne étkezzen, ne rágózzon!

Mit jelent az éhgyomri vérvétel?

Éhgyomri vérvétel esetén 12 órával előtte már ne étkezzen, csak szénsavmentes vizet szabad inni 2-3 pohárral. Azonban a túl sok folyadék bevitele sem ajánlott, mert felhigítja a vért, és téves eredmény születhet. A túl kevés folyadék pedig megnehezíti a vérvételt.

Gyógyszerszedés megengedett vérvétel előtt?

A naponta szedett gyógyszereket be lehet, sőt be is kell venni, hiszen éppen a helyes gyógyszerszedés monitorozása lehet a cél. Ennek ellenére tájékoztassuk a személyzetet a szedett gyógyszerekről.

A kávé ivás megengedett vérvétel előtt?

Amennyiben nem éhomi értékek készülnek, nyugodtan megiható egy pohár kávé.

Éhgyomri vérvétel előtt lehet vizet inni?

Sokszor felmerül a kérdés, hogy a vérvétel előtt általában lehet-e illetve kell-e vizet inni? Igen, ahogy a fentiekben is írtuk. Sőt a vérvételt megelőzőleg kell is tiszta, szénsavmentes vízből körülbelül 2-3 decilitert meginni, mert ez gördülékenyebbé teszi a vérvételt. Tehát mind az éhomi, mind az egyéb vérvételekre általános igazság, hogy vizet szabad inni előtte.

TSH vérvétel előtt lehet enni?

Mivel hormonról van szó, az étkezés nem befolyásoló tényező. Egy könnyű reggelit el szabad fogyasztani előtte, illetve inni is szabad.

A TSH egy olyan fehérje, melyet az agyalapi mirigy és nem a pajzsmirigy állít elő, azonban szükséges a pajzsmirigy megfelelő működéséhez. Amennyiben a TSH értéke emelkedett, akkor a pajzsmirigy általában alulműködik, ha viszont a TSH értéke lényegesen csökkent, akkor gyakran beszélünk a szerv túlműködéséről.

Pajzsmirígy vérvétel előtt lehet kávét inni?

A pajzsmirigy hormonokhoz tartozik a TSH mellett a T3, T4, anti-TPO, reverz-T3 vizsgálata is. 

 • – fT3: Meghatározását csak a TSH és fT4 értékek ismeretében kell elvégezni pajzsmirigy tűlműködésnél, a T3-hyperthyreosis igazolására.
 • – fT4: A pajzsmirigy túlműködésének a diagnosztizálához szükséges. Csökkent értéket mutat pajzsmirigy alulműködésben, vagy pajzsmirigy gátló anyag szedésekor.
 • – anti-TPO: vérben keringő ellenanyag. Jelentősége az autoimmun pajzsmirigy betegség diagnosztikájában van. Hashimoto thyreoditisben 90%-ban, Graves-Basedow-kórban 60-70%-ban emelkedett az anti-TPO szint.
 • – reverz T3: becsületes neve reverz-trijód-tironin. Mérésének a pajzsmirigy adaptációs szindrómában, vagy nem tisztázott eredetű alacsony fT3, fT4-szint esetén van jelentősége. Inaktív hormon, viszont kötődik a T3-receptorokhoz, ezáltal kevesebb aktív trijód-tironin jut be a sejtekbe, hiányállapot alakul ki, a szervezet anyagcseréje lassul.

Tehát ezen hormonok nincsenek összefüggésben, azzal hogy éhgyomorra történik-e a vérvétel vagy sem, így nyugodt szívvel el lehet egy könnyed reggelit fogyasztani. A kávézást viszont bizonyos kialakult betegségek esetén korlátozni vagy elhagyni javasolt, illetve az endokrinológus kezelőorvossal egyeztetni, mint például a Hashimoto vagy a pajzsmirígy túlműködés.

Vérvétel előtt lehet fogat mosni?

Igen, mivel a fogkrémet nem nyeljük le, így nem jut le az emésztőcsatornába.

Vérvétel után lehet edzésre menni?

A vérvétel alkalmával nagy általánosságban elmondható, hogy a könyökhajlati vénát használják, de történhet akár kézfejből is. Amennyiben a vena mediana cubitiből – könyökhajlat- megoldható, úgy a felkart leszorítják, majd a fertőtlenítés után következik a tűszúrás, és vákuumos rendszeren keresztül kerül a csőbe a vér. Kialakulhat utána átmenetileg hematoma, azaz vérömleny. 

Bár kis mennyiség kerül levételre, de érezhetjük magunkat utána gyengének. Ezért tartsunk magunknál egy üveg vizet, egy kis szőlőcukrot vagy csokoládét az esetleges rosszullét elkerülése végett.

Ha ez megnyugtatja, hívja el egy családtagját, barátját, mert már sokszor a tudat is segít, hogy nem vagyunk egyedül. A véradás esetén más a helyzet, hiszen ott nagyobb mennyiségű vért vesznek le, ezért a véradás napján az edzés nem javasolt.

Vérvétel utáni véraláfutás kezelése

Mindenekelőtt fontos leszögezni, hogy a megelőzésre is szánjunk kellő figyelmet, mielőtt kialakul a vérömleny. Ha tudjuk magunkról, hogy hajlamosak vagyunk rá, akkor legyünk elővigyázatosabbak, és készüljünk előre a vérvételt megelőzően!

Hematoma kezelése

Miután a tűt kivette a dolgozó, tartsa az ujját körülbelül 1 percig a szúráson, ezzel enyhítve a szöveti sérülés okozta heget. Vérvételt követő 1 órában ne emeljen, kerülje a fizikai megterhelést.

Ha mégis hematoma keletkezett a vérvételkor, akkor a vérömleny felszívódása segíthető fekete nadálytő krémmel érdemes kenegetni, vagy különböző sebkenőcsök is alkalmasak rá, például a Bepanthen Plus

Amennyiben további kérdése merült fel valamilyen közlegő vévétel kapcsán, vagy szeretne bejelentkezni vérvizsgálatra magán rendelőnkbe, akkor keressen minket elérhetőségeinken vagy foglaljon időpontot online. Várjuk szeretettel beutaló nélkül is Kalocsa központjában a Multi Clinic szakrendelőben.

Olvasson tovább blogunkon és tudjon meg többet az egyes betegségek tüneteiről, prevenciós lehetőségekről, a szűrővizsgálatok menetéről:

6300 Kalocsa, Szent István király út 28. I.emelet

Urológiai szakrendelés

2024.05.16 - csütörtökön a Multiclinicben!

Milyen tünetekkel érdemes szakorvosainkhoz fordulni?
📍 Gyakori, fájdalmas, csípős, véres vizeletürítés
📍 Vizeletvesztés (inkontinencia)
📍 Vizelet színének, állagának megváltozása
     (véres, vagy zavaros, gennyes vizelet…)
📍 Nehezített, akadozó vizeletürítés
📍 Gyakori éjszakai vizeletürítés
📍 Vesetáji, vagy alhasi panaszok esetén
📍 Here duzzanat, fájdalom, tapintható kóros képlet
📍 Szexuális diszfunkció
    (pl.: merevedési zavar, fájdalmas szexuális együttlét, férfi
meddőség)
 
Bejelentkezés: Online https://multiclinic.hu/idopont/ 💻 illetve telefonon ☎️ is lehetséges a +36 30 449 7877-es telefonszámon.