HPV szűrés életet menthet! - Az orvos válaszol Multi Clinic

HPV szűrés életet menthet!

HPV szűrés életet menthet - vakcina

HPV szűrés életet menthet!

A méhnyakrák a 4. leggyakoribb daganatos betegség. Hazánkban évente körülbelül 1200-1300 nőt érint és 500 halálesetért felelős. A méhnyakrák kialakulásáért többnyire a HPV azaz a humán papilloma vírus egyes típusai lehetnek felelősek, ezek nemi érintkezés útján jutnak a szervezetbe azaz szexuális úton terjedő betegségről van szó. 

HPV tünetei

A HPV fertőzés legtöbbször tünetmentes, és a szervezet magától képes legyőzni a vírust. Azonban vannak olyan esetek, amikor a HPV okozhat tüneteket. A HPV tünetei leggyakrabban a bőrön és nyálkahártyán okozhatnak elváltozásokat. 

  • Condyloma – szemölcsök: A HPV okozhat szemölcsöket. A HPV szemölcs jellemzően a nemi szervek környékén vagy a végbélnyílás körül. Ezek lehetnek laposak vagy dudorosak, kisebbek vagy nagyobbak.
  • – Méhnyakrák: Bizonyos típusú HPV-k növelhetik a méhnyakrák kockázatát. A méhnyakrák korai stádiumában általában nincsenek tünetek, ezért rendszeres méhnyakrák szűrővizsgálatok fontosak.
  • – Egyéb rákfajták: Néhány magas kockázatú HPV-típus hozzájárulhat más rákfajták, például a hímvessző-, anális- és torokrákok kialakulásához is.
  • – Nemi szervek és környékének diszkomfortja: A HPV fertőzés néha okozhat viszketést vagy égő érzést a nemi szervek környékén.

HPV tipizálás

A HPV tipizálás során a cervicális carcinómák nagy százalékának hátterében kimutatható valamilyen HR-HPV vagyis high risk = magas kockázatú genotípus okozta fertőzés. A vírus egyes törzsei ellen kifejlesztett védőoltást javasolt felvenni, emellett a rendszeres HPV szűrések is életet menthetnek. 

Magyarországon a Vascular Diagnostics Laboratóriumában így nálunk is mint partnerüknél elérhető Aptima HPV teszt a jelenlegi legmodernebb eljárás. Azt nézi meg, hogy aktívan zajlik-e fehérjeszintézis azokról a génekről, amelyek termékei az emberi sejtek rákos elváltozását okozhatják. Ez a teszt tehát – ellentétben a csupán átmeneti fertőzöttséget okozó HPV vírusokat is kimutató DNS teszttel – azokat a hrHPV fertőzéseket mutatja ki, amelyekből nagyobb eséllyel alakulhat ki daganatos elváltozás.

A HPV szűrés hogyan történik? 

HPV szűrés nőknek a megszokott nőgyógyászati rákszűréshez hasonlóan történik. Ennek során a hüvely feltárását követően a méhszáj felszínéről, valamint a nyakcsatorna kezdeti szakaszáról a nőgyógyász, vagy az urológus szakorvos egy speciális mintavevővel azaz kefével váladék mintát vagyis kenetet vesz.

HPV szűrés a terhesség alatt

A szűrés terhesség alatt is lehetséges általában. Mindazonáltal fontos, hogy a terhes nők esetében a szűrés és egyéb orvosi vizsgálatok kérdésében mindig konzultáljanak az orvosukkal. A terhesség alatti orvosi eljárások előtt szükséges lehet az esetleges kockázatok, illetve előnyök alapos megvitatása, és az orvos a legjobb döntést hozza meg az egyéni körülmények figyelembevételével.

Magas kockázatú HPV kezelése

Magas kockázatú HPV esetén a kezelési megközelítés attól függ, hogy a vírus milyen tüneteket okoz, és mely HPV típusok érintettek. Az orvos általában az egyéni eset alapján határozza meg a megfelelő kezelést. A kezelési lehetőségek közé tartozhatnak:

  • – Követés: Az orvos a magasabb kockázatú HPV-t gyakran figyeli és követi, különféle vizsgálatokkal, például rendszeres kenet vétellel és HPV-teszttel, hogy észlelje, ha kialakulnak olyan sejtváltozások, amelyek további kezelést igényelnek.
  • – Sebészi beavatkozás: Ha kifejezett sejtelváltozások alakulnak ki, az orvos sebészeti beavatkozást javasolhat. A leggyakoribb eljárások közé tartozik a konizáció vagy a loop excision – LEEP, amelyek során eltávolítják a fertőzött szöveteket.
  • – Immunmodulációs terápia: Néha az immunrendszer erősítését célzó terápiát alkalmaznak, hogy segítsen a szervezetnek elpusztítani a vírust.
  • – Gyógyszeres terápia: A magas kockázatú HPV fertőzés kezelésére nincs specifikus gyógymód. A kezelés fókuszálhat a tünetekre és a kapcsolódó szövődményekre. Például, ha kialakul méhnyakrák, a daganat kezelésére sugárterápia, kemoterápia vagy sebészi beavatkozás is lehet javasolt.

A legfontosabb, hogy az érintett személy rendszeresen részt vegyen az orvosi ellenőrzéseken, és kövesse az orvos utasításait. A HPV elleni védőoltásnak is fontos szerepe lehet a fertőzés megelőzésében és a kapcsolódó egészségügyi problémák minimalizálásában.

Összegezve fontos megjegyezni, hogy sok esetben a HPV fertőzés tünetmentes marad, és a vírus szervezetből való eltűnése is gyakori. A HPV elleni védőoltás hatékonyan csökkentheti a fertőzés kockázatát és a vele kapcsolatos tüneteket. Amennyiben tüneteket észlel magán vagy aggódik a HPV fertőzés típusok miatt, javasolt az orvosi vizsgálat és konzultáció.

Amennyiben további kérdése merült fel a nőgyógyászati vizsgálatok kapcsán, keressen minket elérhetőségeinken! Minden kérdésére készséggel válaszolunk! 

Foglaljon időpontot várakozás nélkül online vagy a 06 20 225 8668 mobiltelefonszámon!

Olvasson tovább blogunkon és tudjon meg többet egyes betegségek tüneteiről, prevenciós lehetőségekről, mi történik a szűrővizsgálatok során és, hogy milyen szakorvost érdemes felkeresnie szükség esetén:

Emlő diagnosztika

Gyakori vizelés férfiaknál

– Pánikbetegség kezelése

6300 Kalocsa, Szent István király út 28. I.emelet

Neurológiai szakrendelés

2024. Február 28-án!

Dr.Finta Lehel neurológus február 28-án rendel a Multiclinicben❗️🏢
Orvosi diplomáját 2004-ben szerezte,ezután a budapesti Idegtudományi Intézetben és a londoni székhelyű The Priory Hospital Group-nál kezdett el dolgozni. 2012-ben kiváló minősítéssel szakvizsgázott a Semmelweis Egyetemen neurológiából.
Szakterületei: stroke, szédülés, zsibbadások, eszméletvesztések, epilepszia, Parkinson kór kivizsgálása, kezelése és gondozása.
De nézzük csak, mivel is foglalkozik a neurológia?
A neurológia a központi és perifériás idegrendszer szervi eredetű zavarainak és betegségeinek a felismerésével és kezelésével foglalkozik.
A neurológus az agy és a gerincvelő,illetve az onnan kiinduló egész testet átszövő idegek működését vizsgálja,gyógyítja.

Milyen tünetekkel érdemes szakorvosainkhoz fordulni?
📍 hirtelen vagy fokozatosan kialakuló gyengeség vagy bénulás egy vagy
több végtagban,arcizomban
📍 memóriazavarok,feledékenység,gondolkodási zavarok
📍 beszédzavar,látászavar
📍 eszméletvesztés,ájulás,egyensúlyproblémák
📍 végtagzsibbadás,görcsök
📍 szűnni nem akaró,vagy gyakran visszatérő fejfájás
 
Bejelentkezés: Online https://multiclinic.hu/idopont/ 💻 illetve telefonon ☎️ is lehetséges a +36 30 449 7877-es telefonszámon.